Postavili si druhý dům. A znovu šli do dřevostavby

ČÍST DALŠÍ PŘÍBĚH
Postavili si druhý dům. A znovu šli do dřevostavby

Manželé Kaufmanovi měli původně ve středočeské Unhošti, ležící mezi Prahou a Kladnem, patrový dům. Ten jim ale přestal vyhovovat, protože se starají o handicapovanou dceru.

A tak si postavili bungalov – přízemní a kompletně bezbariérový dům. Navíc znovu v Unhošti, takže se přestěhovali opravdu jen o pár desítek metrů dál.

Kaufmanovi si vybrali typový dům Bungalov line, který byl dále upraven dle jejich představ a potřeb.

Dům je nejen pohodlný, ale také nízkoenergetický.

Od počátku přitom měli jasno, že si pořídí dřevostavbu. Také první dům byla totiž dřevostavba od firmy Haas Fertigbau a rovněž ho stavěla firma Guzman. „Nikdy jsme neměli v předchozím domě žádný problém,“ shodli se manželé, že rozhodla pozitivní zkušenost.

Při výstavbě nového domu si užívali především rychlost. „První dům jsme totiž kupovali už jako hotovou stavbu a jen jsme v něm dodělávali vnitřky. Vůbec jsme tedy neviděli, jak stavba postupuje. Na ten druhý jsme se chodili dívat každý den. Bylo to úžasné divadlo,“ vzpomínali.

Porovnání se stavbou zděného domu měli a mají přímo před očima. Na sousední parcele totiž roste právě zděný dům. „Sousedé začali stavět chvilku po nás a mají teprve vnějšek. Než budou bydlet, zabere to ještě několik měsíců. A my jsme v novém už dva měsíce,“ řekli. S prodejem původní dřevostavby přitom neměli problém – zájemci se našli okamžitě a s jedním z nich se brzy dohodli.

Širší dveře i chodby

Zařizování prvního domu měl na starosti Petr Kaufman, bylo to však ještě v době, kdy se teprve měla narodit starší dcera. „Nevěděli jsme tehdy, že bude postižená, to se ukázalo až časem,“ vyprávěla jeho manželka. „Narodila se předčasně a kvůli dětské mozkové obrně je postižená na všechny čtyři končetiny. Nemůže chodit, potřebuje speciální vozítka,“ doplnila paní Kaufmanová.

I proto už druhý dům vymýšleli oba manželé společně s cílem, aby každodenní provoz byl co nejjednodušší. V předchozím domě je limitovalo schodiště, kvůli němuž prakticky nevyužívali horní patro. Byl to zkrátka dům pro zdravé obyvatele. Druhou dřevostavbu si sice vybrali z katalogu, ale typový dům upravovali a ladili podle svých představ.

Celý dům je bezbariérový, oproti typovému domu má širší chodby i dveře.

Koupelna je také velmi prostorná, přizpůsobená péči o postiženou starší dcerku majitelů.

„Máme širší dveře i širší chodby po celém domě. Dceři je nyní jedenáct a stále roste – bude větší a větší a my budeme potřebovat více prostoru na její přenášení. Máme také zvětšenou, a tedy velmi prostornou koupelnu, do níž se vchází přímo z dceřina pokoje. Navíc naše ložnice je hned vedle a je s jejím pokojem propojená dveřmi, abychom u ní v případě potřeby byli co nejrychleji,“ popsali manželé Kaufmanovi, co pro ně bylo v novém domě důležité.

Individuální úpravy jsou běžné

Kromě těchto klíčových změn zasáhli do typového projektu i na několika dalších místech. Například zvolili dvojgaráž se vstupem přímo do domu nebo proměnili druhou koupelnu v šatnu. Podobné individuální zásahy do typových dřevostaveb jsou poměrně běžné, budoucí majitelé si tak svůj dům prakticky šijí na míru.

Interiér Kaufmanovi ladili do přírodních odstínů.

Jakmile byli Kaufmanovi s úpravami hotovi, mohlo se začít stavět. Dům na klíč vyrostl rychle i díky tomu, že se manželé na rozdíl od řady dalších klientů příliš nezdržovali třeba ani výběrem vybavení ve vzorkovně v Chanovicích, kde se montované dřevostavby Haas Fertigbau vyrábějí.

„Nejsme žádní hnidopiši, takže vše potřebné pro exteriér a interiéry jsme vybrali asi za tři hodiny. To je náš styl – nepotřebujeme se dlouhé hodiny šťourat v tom, jaké dáme dlaždičky do koupelny. Nepotřebujeme ani žádný přepych. Pro nás je prioritou pohodlí a funkčnost,“ usmáli se.

Stejně jako v předchozím domě, i tentokrát mají na střeše solární kolektory. „V každém domě teď musí být dva zdroje energie, a vzhledem k tomu, že nemáme plyn, jen elektřinu, zvolili jsme k ní ještě sluneční energii. Osvědčila se nám už dříve, díky kolektorům jsme navíc také dost ušetřili,“ zakončili své vyprávění spokojení manželé, kteří na svůj nový bungalov nedají dopustit.